Till startsida

En förening som stöttar små projekt

27 mars 2012, GU Journalen nr 2-12


Sädesförrådet i Kamaworni, Sierra Leone, som U-landsföreningen finansierade.

Känner du till U-landsföreningen vid GU och Chalmers?
Inte det. Det är en ideell universitetsförening som stöttar småskaliga utvecklingsprojekt i Afrika.
Nu hoppas man nå fler.

Föreningen har idag bara 40 medlemmar. Att det inte är fler beror enligt Magnus Holmstrand, administrativ chef på Chalmers, på att verksamheten till stor del har varit okänd. Nu ska det bli ändring på den saken. Hemsidan har uppdaterats, en liten folder har tryckts upp och man tänker passa på att presentera föreningen vid olika möten.
– När vi talar om för andra vad vi gör blir många intresserade, men det räcker inte, säger Magnus Holmstrand.
Under åren har föreningen, som är öppen för anställda vid GU och Chalmers, bedrivit bistånd i en rad olika länder, till exempel Sierra Leone, Tanzania, Etiopien, Uruguay och Bolivia. Föreningen bildades under upprorsåret 1968. En av initiativtagarna var den kände fysikprofessorn Karl-Erik Eriksson, som fortfarande är aktiv. Upprördheten var stor över att Sveriges bistånd inte nådde 1 procent av BNP. Idén föddes att bilda en förening, där anställda skulle avsätta 1 procent av sin lön för att bidra till en bättre värld.
Till skillnad från större hjälporganisationer finansierar U-landsföreningen enbart småskaliga projekt i mindre byar där man vet att pengarna når fram.
– Alla bidrag går direkt till människor med behov, det finns inga mellanhänder, inga administrativa avgifter. Vi följer också upp projekten, säger Magnus Holmstrand.
Syftet med biståndet är att minska fattigdomen, öka demokratiseringen och att bidra till en hållbar utveckling. Ett projekt, som nyligen avslutats, är biståndet i en by i norra Sierra Leone. Där gick föreningen in och satsade cirka
150 000 kronor.

– Det är ett av världens fattigaste och mest korrumperade länder. Mellan 1991 och 2002 rasade ett blodigt inbördeskrig mellan regeringen och Revolutionära enhetsfronten. Trots att landet är rikt på naturtillgångar kommer det inte människorna till godo utan hamnar i händerna på ett fåtal rika. 70 procent av befolkningen lever på under 1 dollar per dag, säger Magnus Holmstrand som själv besökte byn för några år sedan. Han slogs av hur fattigt och eländigt det var samtidigt som han imponerades över kvinnornas kraft.
Stödet har bland annat gått ut på att lära kvinnorna att odla kassawa – den viktigaste näringskällan.
– I samma by har föreningen tidigare finansierat bygget av ett säkert sädesförråd där bönder kan låna utsäde och grävt ett antal brunnar. I två andra orter i Sierra Leone har föreningen med hjälp av Sida-bidrag startat två yrkesskolor för smeder, snickare och sömmerskor. I Ghana har vi gett stipendier till unga för att de ska kunna studera vidare.
– Vi hoppas att vår hjälp ska leda till utveckling, enligt principen hjälp till självhjälp, berättar Magnus Holmstrand.
Beata Agrell, senior professor i litteraturvetenskap, gick med för drygt tio år sedan.
– Jag kände att jag ville följa mitt samvete och dra mitt strå till stacken. Även ett litet belopp på 50 kronor per månad gör en stor skillnad för utsatta människors liv, säger hon.

Det nya projektet handlar om att stötta produktion av ananasprodukter i byn Edumafa i Ghana.
– Vi har ännu inte tryckt på knappen, säger Magnus Holmstrand. Vi har en person på plats, Magdalena Eriksson, dotter till Karl-Erik Eriksson, som ska hjälpa oss att gå vidare.
– Alla pengar når fram, upprepar han. För mig känns det tillfredsställande att tillsammans med sina arbetskamrater verka för en bättre värld.

U-landsföreningen vid GU och Chalmers

Föreningen är öppen för anställda vid GU och Chalmers, men även
andra kan ge bidrag.

Hemsida: Gå till http://dinsida.gu.se/foreningar och klicka vidare till
U-landsföreningen.

Du blir medlem genom att betala årsavgiften på 20 kronor. Sedan kan du välja att bli månadsgivare och bestämmer då själv storleken på beloppet, som dras direkt från lönen.

 


Text: Allan Eriksson   Foto: Privat

Sidansvarig: Allan Eriksson|Sidan uppdaterades: 2013-01-09
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://www.medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/gu-journalen/arkiv/2012/nummer-2-12/en-forening-som-stottar-sma-projekt/?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2016-12-03

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?