GU Journalen nr 3-2017

Fysiker tar plats i parken
Mattias Goksör, universitetets nye prorektor, intresserar sig särskilt för arbetsmiljöfrågor och hoppas kunna komplettera Eva Wiberg.

Ledamöter kritiska till processen

– Om hörandeförsamlingen inte har någon vettig uppgift kan man lika gärna slopa den, säger Ingmar Skoog. Han är en av dem som undertecknat en kritisk skrivelse till universitetsstyrelsen.

”Vi har gjort vad som förväntats av oss!”
– Det hade varit respektlöst mot de andra kandidaterna att utsätta dem för en pseudoprocess, förklarar styrelseordförande Cecilia Schelin Seidegård.

Drygt en miljard kronor i överskott
Universitetets överskott beror på oförbrukade forskningsmedel. Utbildningen har istället ett underskott.

Flexibelt hus på gång
Om planerna håller kommer naturvetarna att få en egen byggnad på Medicinareberget.

Männen undervisar – kvinnorna administrerar
En undersökning från Naturvetenskapliga fakulteten visar att kvinnor fortfarande har svårt att göra akademisk karriär.

Antalet flygresor fortsätter öka
Klassisk målkonflikt. Klimatmålen strider mot behovet av mer internationalisering.

Svårt att locka lärare
Medarbetarutbildningen är till för alla men intresserar nästan enbart administratörer.

Möbler, mode och moral
– Så vitt jag vet är det bara svenskar som anser att föremål kan ha en själ, säger Anna Bohlin, en av GU:s forskare i Almedalen.

Hotfulla heliga värden
– Unga måste ges alternativ att brinna för, menar Scott Atran, internationell extremismforskare.

Är cancer fortfarande en gåta?
Jonas Nilsson berättar om nya revolutionerande metoder inom tumörforskningen.

En era är över
Efter 11 år som rektor är Pam Fredman mest nöjd med att ha lyckats ena universitetet.

Kungens födelsedagsgåva

Samarbete kring de globala utmaningarna var ämnet när kungen äntligen fick sitt seminarium på Jonsereds herrgård.

Varför finns det så många olika arter?
Det var frågan när evolutionsbiologen Scott Edwards under 10 veckor gästade GU och Chalmers.

Arkeolog för Syriens skull
Anas Al Khabour vill rädda sitt hemlands rika kulturarv.

Pojkdrömmen som blev sann

Andreas Ekström har intresserat sig för grodor och fiskar sedan barnsben. Nu har han disputerat på en avhandling om abborrars värmeanpassning.

Återgår till sina hjärtefrågor
Helena Lindholm har haft ledningsuppdrag i femton år. Nu återgår hon till forskning och undervisning vid institutionen för globala studier.

Maratonlöper för att upptäcka världen
Ola Björklund springer cirka 10 mil i veckan.

Debatt: Varför ska sjuka och svaga drabbas?
Ledare: Från spretigt till mer enat universitet
Redaktionen: Kopiera Norges modell!

GU Journalen har i samband med Pam Fredmans avgång gett ut ett specialnummer om hennes 11 år i makten. Kontakta redaktionen om du vill ha en tryckt tidning (endast i 300 ex, så först till kvarn). Läs tidningen om Pam i interaktivt pdf-format.

Löpsedeln 3-2017
Ettan3-2017