Till startsida

Företag hotar med stämning

NYHET: 2009-02-11 / NUMMER: 1-09

Lögndetektorer fungerar inte. Det var den slutsats som två svenska forskare drog i en artikel som normalt endast skulle ha intresserat specialister inom ämnet fonetik.
Men nu har artikeln blivit världskänd.
Skälet är att företaget Nemesysco, som tillverkar lögndetektorer, hotat stämma artikelförfattarna.

Att lögndetektorer inte går att lita på är knappast en nyhet bland fackfolk.
– Men det finns en klyfta mellan vad som är känt sedan länge bland forskare och vad som når fram till allmänheten. Trots att lögndetektorer bara är lurendrejeri används de av både försäkringsbolag och kommuner i bland annat Storbritannien, exempelvis för att avgöra rätt till socialbidrag. Det leder till felaktiga beslut och är förstås oetiskt.
Det är Anders Eriksson som förklarar. Han är professor i fonetik vid Göteborgs universitet och en av författarna till den artikel som nu blivit så känd att till och med Nature och Science hört av sig för att skriva om den. Den andre författaren är Francisco Lacerda, professor i fonetik vid Stockholms universitet.
De båda forskarna publicerade sin kritiska artikel Charlatantry in forensic speech science i den brittiska specialtidskriften The International Journal of Speech Language and the Law.

– I artikeln redogör vi för de senaste 50 årens forskning inom området lögndetektorer och drar slutsatsen att det inte finns något som helst vetenskapligt stöd för att de skulle fungera.
Men artikeln ledde till att företaget Nemesysco Limited ställde krav på att förlaget Equinox, som ger ut tidskriften, skulle dra tillbaka artikeln. Man hotade dessutom att stämma Anders Eriksson och Francisco Lacerda för förtal om de skrev om ämnet igen.
– Det var ett ganska underligt hot eftersom det inte går att förtala en produkt eller en metod, än mindre påstå att ett vetenskapligt resultat skulle vara förtal, påpekar Anders Eriksson. Men förlaget verkar ha varit oroat för att hamna i ekonomiska svårigheter så man gjorde som Nemesysco sade och drog in artikeln. Detta har lett till väldigt mycket uppmärksamhet över hela världen. Att ett företag som ägnar sig åt bedrägeri försöker stoppa den fria forskningen är något oerhört. Och att en vetenskaplig tidskrift dessutom böjer sig för hoten är verkligen anmärkningsvärt.
Jan Lif, prefekt vid institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, betonar att Anders Eriksson självklart kommer att få allt stöd om det skulle gå så långt att Nemesysco väcker åtal.
– Det hör till universitetets viktigaste uppgifter att avslöja den här typen av charlataner. Att ett privat företag lägger sig i vetenskaplig publicering på det här viset måste vara väldigt ovanligt. Både institutionen och fakulteten stöder självklart Anders Eriksson.
Det goda med händelsen är dock att många fler människor över hela världen nu uppmärksammats på att lögndetektorer bara är lurendrejeri.
– Men det kan knappast ha varit det som var Nemesyscos avsikt, påpekar Anders Eriksson.

AV: EVA LUNDGREN

Senaste numret 5-2013

 

Sidansvarig: Allan Eriksson|Sidan uppdaterades: 2010-12-26
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://www.medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/gu-journalen/innehall/Nyheter+Detalj//guj-1-09--foretag-hotar-med-stamning.cid869253?languageId=100000&commentParent=869253&skipSSOCheck=true&referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Utskriftsdatum: 2022-08-11

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?