Till startsida
Det pågår just nu en driftstörning i Primula. Systemleverantören rekommenderar att ni inte arbetar i Primula då information kan gå förlorad. Problemet är felanmält.
Onsdag 31 maj 14:15
IT har bytt certifikat för det trådlösa nätverket Eduroam vilket kan påverka automatisk anslutning av dator/telefon. Välj i så fall att ansluta Eduroam igen och svara OK på frågan att du litar på certifikatet.
Onsdag 31 maj 08:22

GU:s värsta floskel utsedd

Nu är tävlingen avgjord!
GU:s bästa floskel är utsedd, på förslag av våra läsare.
Men fler finns där ute och väntar på upptäckt.

GU Journalen fick in ett tjugotal bidrag när redaktionen nyligen på bland annat Facebook utlyste en floskeltävling. Dessa har nu presenterats för två experter: Einar Korpus och Karin Helgesson, universitetslektorer vid institutionen för svenska språket. De enades om att ge förstapriset till: Vi strävar alltid efter att se helheten och satsar på kvalitativ strategiformulering för att kunna effektivera verksamheten.
– Genom konstruktionen vi plus ett verb ger meningen intryck av handlingskraft, samtidigt som själva verbet strävar är praktiskt eftersom det inte utlovar något resultat utan snarare är ett uttryck för vilja och önskan. Kvalitativ strategiformulering är också intressant för det kan vara lite vad som helst och det är alltså själva formuleringen av en strategi, inte genomförandet av den, som ska göra det möjligt att effektivisera verksamheten, förklarar Karin Helgesson, som får medhåll av Einar Korpus.
På andra plats placerar han implementering.
– Det är ett ord språket klarar sig bättre utan. Det finns alltid mer specifika alternativ, exempelvis införa, realisera, förverkliga, genomföra eller varför inte metaforen sjösätta? Också genomlysning av verksamheten hamnar högt på min lista. Det är möjligt att den som säger så trots allt har någon ambition men för mottagaren har uttrycket knappast någon innebörd.

Karin Helgesson lyfter också upp Vi måste våga välja för att kunna satsa, ett uttryck som egentligen bara är en omskrivning för nedskärningar och besparingar.

VAD ÄR DÅ en floskel? Karin Helgesson menar att det är ett uttryck som är populärt och ”ligger i tiden” för att använda en annan floskel.
– Den ska också låta bra och skänka lite glans åt den som uttalar den. Flosklerna är ofta en smula innehållslösa. De låter bra, men börjar man skärskåda dem inser man att de inte säger så mycket. Och så är en floskel smittsam, den sprids.
Genomskådar flosklerna gör man enklast genom att känna efter, förklarar Einar Korpus.
– Känner jag igen den här formuleringen? Vet jag vad den betyder? Skulle jag önska något mer originellt istället, eller kanske bara en formulering som innehåller konkretion och substans? Om man svarar ja på alla de frågorna, har man sannolikt med en floskel att göra. Första gången en sportkommentator använde exempelvis uttrycket ett kliniskt avslut var det friskt och fräscht. Och så har det med all säkerhet också varit med ord som genomlysning och omställning, kanske till och med implementering! Idag är dessa uttryck innehållslösa.
GU befinner sig ändå på den bättre halvan när det gäller myndighetsspråk. Och så bör det också vara, påpekar Karin Helgesson.
– Ja, dels är ju ett universitet ändå platsen för kritisk granskning, dels är det i mina ögon lite pinsamt när vi tar efter diverse egenheter från näringslivet men för sent. Floskler som varit heta för några år sedan kan börja spridas i universitetskorridorerna, lagom till att de blivit genomskådade och övergivna av dem som först började använda dem.

Hur är det med facilitator som börjat dyka upp lite varstans?
– Det är för friskt och fräscht för att vara en floskel, åtminstone än så länge! menar Einar Korpus. Men nästa år kanske …

Och vinnarna är:
1. Vi strävar alltid efter att se helheten och satsar på kvalitativ strategiformulering för att kunna effektivera verksamheten.
2. Genomlysning av verksamheten
3. Implementering

Andra populära floskler:
omställning (i betydelsen besparing och kanske uppsägning)
Vi måste våga välja för att kunna satsa.
agilt arbetssätt
det kokar ner till
excellens
Visionen implementeras genom att samtliga nivåer i systemet (den universitetsgemensamma, den fakultetsgemensamma och den institutionsspecifika) tar fram treåriga rullande handlingsplaner och ettåriga preciserade verksamhetsplaner, vilka ska vara relaterade till budgeten. Detta arbete pågår med full kraft i hela systemet.
Att koppla ihop HR med verksamheten, visioner och målsättningar och att utveckla resonemanget från att tänka vad vi gör till att också arbeta med hur vi kan bidra till att skapa värde, nytta och utveckling.
Vi måste säkra budskapsplattformen.
Vi strävar alltid efter att se helheten och satsar på kvalitativ strategiformulering för att kunna effektivera verksamheten.


Eva Lundgren & Allan Eriksson

Tips: Lars Melin, docent i svenska vid Stockholms universitet, har skrivit flera böcker om floskler, bland annat Corporate bullshit: om språket mitt i city.
De tre vinnarna får varsin biobiljett.

Ettan
Sidansvarig: Allan Eriksson|Sidan uppdaterades: 2014-05-13
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://www.medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/gu-journalen/arkiv/2014/nummer-3-14/gu-s-varsta-floskel-utsedd-/?skipSSOCheck=true&referer=http%253A%252F%252Ft.co%252F2ACLdk2ai5
Utskriftsdatum: 2023-06-01

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?