NYHET: 2010-10-04 / NUMMER: 5-10
Allt blir bara bättre och bättre, säger Gösta Walin, nybliven hedersdoktor vid University of Dundee. Fattigdom och sjukdomar minskar, kunskap sprids till allt fler människor, luft och vatten blir renare.
Klimathot och överbefolkning då?
– Skrämselpropaganda! Konstigt nog vill folk tro att hela världen snart kommer att gå under.
Gösta Walin har många titlar att välja på. Han är civilingenjör, doktor i teoretisk fysik, professor emeritus i oceanografi samt instiftare av Leo-priset, en utmärkelse som går till personer som vågar ifrågasätta allmänt accepterade föreställningar. Det är främst för sin forskning inom strömningsmekanik som han blivit hedersdoktor, men även för sitt engagemang i energi- och miljöpolitiska frågor samt för att han utvecklat teknik för bekämpning av oljeutsläpp till havs.
Han har fullt med spännande bilder från Skottland att visa upp, både på hur han högtidligen blir bankad i huvudet med en stav och hur han blir behängd med kappa och huvudbonad i blått och guld.
– Mottagandet var verkligen generöst och hedrande! Min fru och jag fick bo på traktens finaste hotell, Old Course, i golfparadiset St. Andrews. Vi disponerade bil med chaufför och kunde åka ut på sightseeing i omgivningarna. Själva ceremonin var högtidlig med bland annat ett tio minuter långt tal till min ära.
Men egentligen är det helt andra saker Gösta Walin vill prata om.
Överbefolkning till exempel.
– Ända sedan den amerikanske forskaren Paul Erlich 1968 publicerade boken The Population Bomb har den etablerade sanningen varit att de finns för mycket folk här på jorden, och att detta kommer att leda till svält och misär. Tja, idag är vi 6,7 miljarder människor och allt färre dör av svält och umbäranden. Sanningen är nämligen den motsatta, att människan själv är den största resurs som finns och att vi lyckats lösa allt fler problem. Men det konstiga är att varje gång det visat sig att Paul Erlich haft fel har han belönats med ytterligare ett pris.
Gösta Walin är van vid att kallas motvallsgubbe. Det kan handla om kväverening i Östersjön som han menar i bästa fall är oskadligt eller om kolesterolets allmänna farlighet, som han inte tror på.
Han är dessutom emot kärnkraft men på ett sätt som gör att han blir ignorerad av meningsmotståndare och illa omtyckt av andra som också ogillar den.
– Jag tycker att miljörörelsen går sina motståndares ärenden när de påstår att vi måste dra åt svångremmen för att klara oss utan kärnkraft. Det är ju detsamma som att medge att den egentligen behövs. Istället borde vi införa högre elpriser vilket skulle ge bättre ekonomi och lägre elförbrukning. Vi har nämligen gott om el, något jag bland annat diskuterat i boken Energikrisen – en bluff? Den kom ut 1973, det råkade vara samtidigt som den första oljekrisen, så tidpunkten var väl inte så väl vald. Men det som står där stämmer i huvudsak fortfarande.
Istället för kärnkraft kan vi fortsätta använda olja och kol, menar Gösta Walin.
– De fossila bränslena är en gåva till människan. Det är de som möjliggjort de väldiga framsteg vi gjort de senaste 200 åren.
Att många forskare inom miljöområdet menar att växthusgaserna kommer att leda till ett varmare klimat bekymrar inte Gösta Walin.
– Jordens medeltemperatur har höjts cirka en halv grad på 150 år av orsaker som vi inte vet något om, men kanske beror det på växthusgaserna. Om vi faktiskt håller på att få ett varmare klimat kommer det inte att innebära fler, utan färre naturkatastrofer, eftersom oväder ofta beror på temperaturskillnader. Ett jämnare klimat är fördelaktigt på många sätt.
Mer koldioxid i atmosfären innebär istället mer växtlighet, förklarar Gösta Walin.
– Mycket koldioxid gör också att växterna klarar sig med mindre vatten. Det betyder större skördar och krympande öknar, inte minst i den fattiga världen.
Om allt bara blir bättre, varför får vi då ständigt nyheter om hur illa ställt det är i världen?
– Dels beror det på lättja. Det känns på något sätt lugnande när allt går åt pipan, det betyder ju att man lika gärna kan ligga kvar på soffan. Dels är skrämselpropaganda ett bra sätt att göra karriär på. Bert Bolin fick exempelvis inrätta ett helt FN-organ, IPCC, på grund av sina teorier om farliga temperaturhöjningar. Men jag tror också att det beror på att våra politiker gillar att styra och ställa: om allting fungerar väl finns det ju ingen anledning att kontrollera och reglera. ”Klimathotet” är ett av de starkaste vapnen i EU-koryféernas strävan efter överstatlighet.
Överbefolkninsproblematiken och klimathotet har en sak gemensamt: det är den fattiga världen som anses behöva begränsa sin befolkning och förväntas utvecklas utan hjälp av fossila bränslen.
– Den verkliga konsekvensen blir att man hindrar dessa länder från att gå framåt, menar Gösta Walin. Men i längden är detta dömt att misslyckas. Vi kan varken stoppa Indien eller Kina från att använda alla de resurser de har. Och samma sak gäller förstås även andra utvecklingsländer.
Bildtext:
Gösta Walin tror inte på forskarnas larmrapporter om temperaturhöjningar och överbefolkning.
Foto: Johan Wingborg
AV: EVA LUNDGREN
Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://www.medarbetarportalen.gu.se/aktuellt/gu-journalen/innehall/Nyheter+Detalj//guj-5-10--miljooptimist-i-kamp-mot-etablerade-sanningar.cid956308?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum:
2023-03-21