Till startsida

Välkommen på webbinarium den 1 december kl 08.30

Nyhet: 2021-09-28

Religiös litteracitet – utmaningar för andlig vård
Onsdag 1 december kl 8.30 – 10.30, online

I Sverige fastställs patienters rätt till andlig vård i policy. Forskning visar ökad hälsa bland de patienter som får sina andliga vårdbehov tillgodosedda. Samtidigt visar forskning att vårdare ofta känner sig osäkra inför begreppet och har svårt att definiera vad andlig vård skulle vara. Inom både forskning och praktik inom palliativ vård i Sverige domineras diskussionen av det som internationellt benämns som spiritual care av tal om existentiella perspektiv. Detta kan ytterligare bidra till att begreppet andlig vård görs främmande inom den svenska hälso- och sjukvården. Vid seminariet kommer vi att reflektera över hur andlig vård skulle kunna se ut. Vi utgår från Panagiotis Pentaris förslag till en modell för religiös litteracitet och vad han omnämner som en ”value-based approach”. Seminariet kommer att ledas av Lisen Dellenborg och Daniel Enstedt och arrangeras av forskargruppen i palliativ vård vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid Göteborgs universitet.

  • Lisen Dellenborg, Fil dr, är socialantropolog och universitetslektor i vårdvetenskap vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Hon arbetar med tillämpad antropologi och har erfarenhet av flera längre etnografiska fältarbeten inom svensk hälso-och sjukvård för att undersöka interprofessionella relationer och transkulturella vårdmöten.
     
  • Daniel Enstedt, Fil dr, docent och universitetslektor i religionsvetenskap vid humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet. Hans forskning fokuserar levd erfarenhet av religion och har företrädesvis genomförts som fältforskning om exempelvis erfarenheter av att praktisera qigong och levd religion bland migranter som lever i Sverige.

Textunderlag till seminariet:

  • Nordin, Magdalena (2018) ”Levd religion på sjukhus. Religionsöverskridande och utebliven religiös praktik”, Levd Religion.
  • Det heliga i vardagen. (red. Enstedt, Daniel & Plank, Katarina). Lund: Nordic Academic Press, s. 241-257.
  • Pentaris, Panagiotis (2019) Religious literacy in hospice care: challenges and controversies. Abingdon, Oxon: Routledge, s. 167-185.

Läsanvisning:

Nordins text läses som en allmän bakgrund, första delen av Pentaris kapitel kan läsas kursivt då det är en sammanfattning av boken, medan vi fokuserar på den andra delen om modellen och ”the value-based approach”.

Anmälan till seminariet via länk och efter anmälan skickar vi ut länk till webinariet.

Varmt välkomna
Forskargruppen Palliativ vård
 

 

AV:

Sidansvarig: Karin Mossberg|Sidan uppdaterades: 2021-10-06
Dela:

Denna text är utskriven från följande webbsida:
https://www.medarbetarportalen.gu.se/internt-caresci/detalj//valkommen-pa-webbinarium-den-1-december-kl-08.30.cid1730579?skipSSOCheck=true
Utskriftsdatum: 2021-12-01

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?